Urdasoo ürgloodusmatk saatusejumalannade radadel
Tegevus » Sündmus
Aeg Koht Võtmeisik PDF
2016 Juuni 05 P 10:00
2016 Juuni 05 P 18:00
Europe/Tallinn
Tunnuspilt

Juhhei, kallidhead ürglooduse-, muinasajaloo- ja mütoloogiahuvilised!

Siit midagi ainulaadset ja midagi hingele!!! Ajamatkad kutsub loodusilu- ja mütoloogiahuvilisi õilmekuu (loe: juunikuu) alguses Läänemaale, Taebla valda, Vidruka küla lähistel asuva Urda soo veerde. See on matk muinasjutumaale, kus õitsevad äärmiselt tavatu väljanägemisega kollaste nööridega kuldkingad (cypripedium calceolus var. flavum), mis on tavaliste kuldkingade äärmiselt harvaesinev variatsioon terves maailmas, kus asub saladuslik kivisäng, kus on justkui võlumaailmast välja võlutud muinasjutulised tammedega ilmestatud puisniidud, niisamuti kõverikud-tammed ja müstilised hiidhaavad (kinnitamata andmeil asub siin Loode-Eesti üks vanimaid haavikuid). Matka jooksul laulame mitmetes kohtades (sulnite ja saladuslike paikade veeres) KANDLE saatel arhailisi Kalevipoja ajastuga seotud kalevalariimilisi laule, niisamuti ka lõike meie eeposest endast, et tunnetada seeläbi paremini kõigi oma seitsme meelega kohapaikade erilisust ja iidsust. Sulandume iidsete laulurütmide ja helide kaudu kohapaiga endisaega, et luua sel moel sild oma esivanemate Kuldajastuga.

Matk kestab kuni 8 tundi. Matkateekonna orienteeruv pikkus 7 km (vastavalt teelolijate soovile saab matka kas pikemaks või lühemaks lõigata, nii ajaliselt kui ka vahemaadest lähtuvalt). Matka asukoht: Urdasoo, Padaku, Taebla vald, Läänemaa.

Soovituslik osalejate arv 8-12 inimest. Hind ühe inimese kohta 33 eurot. Hind kätkeb endas matkajuhiteenust (2 matkajuhti) koos regilaulmise ja kandlemänguga ning väetee joomist.

NB! Võimalik kokku leppida ka plaaniväliseid aegu. Selleks andke oma soovidest aegsasti teada - marek@ajamatkad.ee.

Täpsem info allpool:

Paik on mitmekülgne nii loodusilu kui ka mütoloogia ja muinasajaloo poolest. Mitmetest kokkusattumustest lähtuvalt on siinsel paigal tugevad niidid-nöörid, mis võivad tavakulgeja viia välja mütoloogilisse muinasaega või mütoloogilisse muinasune aega. Ümbruskond on rikas kalevipoegadega seotud muististe ja Põhjala mütoloogiale viitavate kohanimede poolest. Tasub veel teada, siinsel Padakumäel kasvavad tõelised loodushiiglased (umbes 250 aastased haavapuud), Kolmetammemäel, Tammerehamäel ja paljudel teistel väiksematel soosaartel kasvavad pilkupüüdvad vanad tammed, Padakumäe põhjaservast võib leida ebatavalise sängi sarnase kivikuhjatise, salapärase kividest reeglipäraselt kokkukuhjatud ristkülikukujulise moodustise, Kingamägi on muidu ilus - siin kasvab palju kuldkingasid, puisniiduline tammedega kaunistatud Tammerehamägi aga on lihtsalt ilushea paik, kus olla, oleskleda, uneleda-unistada ja aega endast läbi lasta, kiviaiaga ümbritsetud ovaalikujuline põlispuudega ääristatud Mäehansomägi meenutab aga nagu mingit muistset kultuskohta. Ja lisaks: NB! kõikjal sel aastaajal suured piibelehtede väljad (NB! on tõsine oht, et võib tekkida korralik üledoos piibelehtedest kantud lumivalge värvuse nägemisest).

Matka piirkonnal on kohapaiga nimedest lähtuvalt üsnagi vettpidavad seosed Muinaspõhja mütoloogias väga tuntud saatusejumalannade nornidega. Urda soo nimetust kahjuks enam tänapäeva kaartide pealt ei leia, vaid vanad mitmesaja-aastased mõisakaardid veel mäletavad seda arhailist nimetust. Tänapäeval on Urda nimetus moondunud hoopis Harduks. Selline võib siis ühe kohapaiga nime ajalugu olla. Vidruka külas ja selle ümbruses on palju muinasaja pärandit kivikalmete ja kultuskivide näol. Võib arvata, et siinne paik võis omada muinasajal keskmisest suuremat tähtsust. Vidruka nimi on üsna arhailise tüvega ja viiks meid justkui tagasi kalevipoegade ajastusse. Teatavasti oli ju ka Kalevipoja üks paralleelnimesid meie regilauludes Vedrik, Vidruk ja Vidrik. Siinse paiga seost kalevipoegadega kinnitaks justnagu veel ka siin lähedal asuva Keedika linnamäe olemasolu. see aga klassikaline kalevipoja sängi tüüpi linnus. Teatavasti on sellist tüüpi linnamäed veidi sellised laevakujulised (peamiselt piklikud ja otsad on kunstlikult kõrgemaks tehtud).

Lisaks loodusega tutvumisele räägime matkal põgusalt kohalikest teadaolevatest legendidest, muinaseestlaste mütoloogiast, siinsetest jumalustest ja haldjatest ning vanadest traditsioonidest. Niisamuti riivame servapidi ka Muinaspõhja mütoloogiat.

Kõigi matkal osalejate soovi korral on võimalik matka lõpus lisatasu eest tellida endale rikkalik mahedatoiduline õhtusöögilaud Lau külas. Õhtusöögi hinnad alates 10 eurot inimese kohta. Lisaks ka suitsusauna kasutamise ja ööbimise võimalus. Suitsusaun – 150 eurot õhtu. Suitsusaunaks on idüllilise veekogu ääres paiknev arhailise väljanägemisega puumajake, millel on samuti oma kandev roll selles Ajamatkade poolt loodud ajarännakus, mis viib meid tagasi ammuste aegade juurde.

Matkale registreerimiseks saada kiri e-posti aadressile: marek@ajamatkad.ee.

Heade matkasoovidega

Ajamatkad

Sarnastel teemadel