Meditatsioon ja tegutsemine Jooga Suutras ja Bhagavadgītās
Tegevus » Sündmus
Aeg Koht Võtmeisik PDF
2017 Aprill 07 R 16:00
2017 Aprill 09 P 13:00
Europe/Tallinn
Tunnuspilt

Meditatsioon ja tegutsemine Jooga Suutras ja Bhagavadgītās
Martyn Neal | 7.-9. aprill 2017 | TALLINN

Kuidas sobivad meele seisukohalt kokku meditatsioon ja tegutsemine? Joogaõpetuse kohaselt annab meditatsioon meelerahu ja heaolutunde. Samuti annab see teadmisi ja oskusi, st osavust tegutsemiseks. Üks lihtne moodus meditatsiooni ja tegutsemise ühildamiseks on igapäevane püüdlus olla selgem, lõdvestunum ja keskendunum ning selle kaudu sooritada iga toiming paremini ja teadlikumalt. Kuid meie tegutsemise osas ei ole kõik nii selge nagu paistab. Kas me tõepoolest saame aru, miks me tegutseme? Mis on iga tegevuse tagaplaanil, mida me ette võtame? Kuigi mõlemad tekstid on pärit samast kultuurist – Indiast, ei ole eeltoodud küsimuste käsitlus neis päris sama.
Bhagavadgītās öeldakse, et tegutsemine on vältimatu: „Kõik on võimetuse seisundis ja pannakse tegutsema tahtmatult, loomujoonte mõju (guṇa) tõttu." (III,5.). Jooga Suutra käsitluses mõjutavad tegutsemist ja selle tagajärgi potentsiaalselt segadus ja tema seltsilised (avidyā/kleśa; II, 12). Joogas viib meditatsioon meid segaduse kahanemise kaudu selguseni, ning võib aidata näha meiega juhtunut eesoleva väljavaatena, vähendades nii kannatusi. T.K.V. Desikachar tsiteeris sageli: „Ühendades lahti seosed kannatusega, on tulemuseks jooga(seisund)" (duḥkha saṁyoga viyogam yoga; BhG VI, 23).
Mis kursusel toimub? Martyn Neal Jagab Teiega loengu ja arutluse vormis oma arusaamu meditatsioonist ja tegutsemisest kummaski inspireerivas tekstis, ning aitab lahti seletada mõisted nii, et neist oleks kasu Teie elus ja otsingutes. Teie küsimused on väga oodatud. Joogapraktika, sh tekstide retsiteerimine, moodustavad samuti olulise osa kursusest.

Martyn Neal on joogaõpetaja Lõuna-Prantsusmaal. Ta õpetab välja ka joogaõpetajaid Prantsuse Joogainstituudis. Sündinud Inglismaal, kolis ta 1977. a Narbonne´i ja asutas seal oma joogakooli, kus õpetab siiani nii prantslasi kui teisi eurooplasi. 1983. a sai temast T.K.V. Desikachari õpilane. Muusikuna näitas ta üles huvi Veedade laulmise vastu ja andis koos T.K.V. Desikachariga läänemaailma kuulajaile välja 2 kassetti: An Introduction to Vedic Chanting (Sissejuhatus Veedalaulmisesse) ja Yogāñjalisāram. Ta on salvestanud Yoga Sūtra topelt-CD ja 2 CD-d enda loodud laulude ning erinevas stiilis muusikaga rock'n'rollist Veedalaulmiseni. T.K.V. Desikachariga kirjutasid nad ühiselt raamatu What are we seeking? (Mida me otsime?), mis on ilmunud ka prantsusekeelsena - En Quête de Soi.

Täpsem info ja registreerumine:
joogatallinn.ee

Sarnastel teemadel