Emotsioonid meie elus
Tegevus » Sündmus
Aeg Koht Võtmeisik PDF
2017 Märts 16 N 18:00
2017 Märts 16 N 20:00
Europe/Tallinn
Tunnuspilt

Tundlikumad inimesed on tihti emotsionaalsemad, tunnevad nii positiivseid kui negatiivseid emotsioone intensiivsemalt, võivad märgata ja tajuda teiste emotsioone nagu enda omi. See teeb nende elu väga värvikaks.

Mis on emotsioonid? Miks nad meid külastavad, mis on nende roll? Miks me tunneme ka teiste emotsioone? Mis nendega peale hakata? Kas emotsioonid on vajalikud? Kuidas neid näha vajalikena? Kuidas neid ohjata? Nendele ja paljudele teistele küsimustele vastab sel õhtul Reet Priiman, Ph.D.

Tule kuulama, kaasa mõtlema, küsima, rääkima ja kogema.

Kohtume 16. MÄRTS kell 18.00-20.00

Luha 1, Tallinnas (Budakoja saal)

Oled väga oodatud!

Osaluspanus 15 EUR saab tasuda kohapeal sularahas.

Eelnevalt palun anna oma tulekust teada http://goo.gl/forms/AdwFdOpNkZ

Rohkem infot www.empaat.ee

Loengu täpsem info:

Oleme harjunud, et traditsiooniliselt iga hinnangu kriteeriumiks on mitmed testimised, enamalt jaolt läbi konkreetse ratsionaalse-loogilise informatsiooni. Tundlikul inimesel tekib hirmutunne, et ta ei suuda vastu pidada testidele, konkurentsidele jms., hirm varjutab, pidurdab loovust, intuitsiooni ning seetõttu paljude andekate inimeste võimed ei leia ühiskonnas rakendust. (Juba lasteaias toimub laste mitmete erinevate võimete nn. testimine... aga kõik lapsed ei arene ühtemoodi...lapsed pole robotid).

Inimese geenidesse on "kodeeritud" teada saamise vajadus,uudishimu. Maailmakuulsa Gruusia psühholoogi Dimitri Uznadze järgi on selle taga emotsioonid, mis tekitavad vastava motivatsiooni isiksuse alateadvusesse kui sisemise hoiaku, tõdemuse.

Valikute tegemine toimub läbi emotsionaalse tunnetuse, kuid realiseerimiseks võetakse appi ratsionaalne, loogiline tunnetus.

Loogiline, abstraktne ja emotsionaalne, tunnetuslik informatsioon on inimtegevuse "kaks poolust." Teadus on kogum meetodeid loogiliste, abstraktsete järelduste tegemiseks tuginedes kiretutele katsetele ja mõõtmistele. Kuid reeglina teadusavastused ise ka saavad teostuda ja areneda läbi emotsioonide, intuitsiooni. Läbielamine, nägemine, läbimängimine aitab talletuda informatsioonil (millist indiviidi aju omaks võtab) sügavale mällu ja tekitada seal püsivaid hoiakuid. Mida aju omaks ei võta, see reeglina kustub mälust.

Paljud uurijad tõdevad, et teadvustatud (ka alateadvustatud) emotsioonidel on kõikne, ürgne, mingit üldist väärtushinnangut tekitav alge. Emotsioonid on kujunenud evolutsiooni protsessis miljonite aastate jooksul. Uuemad teadusuuringud tõendavad, et mikromaailm, (ka mõte, uskumus, teadmised) saavad mõjutada makromaailma. Emotsioonid suunavad paljus meie tegevusi.

Vaatleme veel:

Emotsioonid, süda ja aju. Rahvusvaheliselt tunnustatud HeartMath Instituudi teadusuuringute lühiülevaade.
Erinevaid emotsioonide liike, teadvustatud, teadvustamata (alateadvuslikke): valu, nälg, külm, rõõm, mure, nn. "kõhutunne" intuitiivne tunnetus, jne, jne...
Empaatia haare luua harmooniat ja kooskõla, kas see omadus on kõigil, on ta õpitav?
Suhtlemise mõju emotsioonidele ja enesehinnangule. Emotsioonide taustal toimivad positiivsed, negatiivsed tundeimpulsid, hetketõdemused. Kollektiivne tegevus, altruism, kõige elava ühtsuse tunnetus on inimkonna fundamentaalsed omadused (paljudel varjatud kujul), toetuvad emotsionaalsele pinnale.
Emotsioonide, tunnetuse haiguslikud seisundid (autism, luulud, hallutsinatsioonid,jt.).
Emotsioonid, tunnetus – filosoofilisest, ajaloolisest, kultuurilisest, füüsikalisest, biokeemilisest, kvantfüüsikalisest, folkloori, New Age seisukohtadest.
Peegelneuronid.
Limbiline närvisüsteem.
Emotsioonide nn. kehakaardid.
Emotsioonid ja tunnetus või vice- versa?
Kas taimedel, loomadel, putukatel mikroorganismidel on emotsioonid?

Reet Priiman, PhD keskkonnateaduste õpetajate-spetsialistide erinevate gruppide täiendkoolituse õppejõud aastast 1994. Enne seda töötas vanem- ja juhtteadurina tollases TA Keemia Instituudis ja Tartu Ülikooli füüsikaosakonna keskkonnafüüsika laboris ning keskkonnafüüsika- ja keemia õppetooli juhataja -professorina tollases Põllumajanduse Akadeemias.

Ta on Elva Väikese Väeraja idee autor. See terviserada on tunnistatud Elva aasta teoks 2008.
Käesoleva ajal Energo-Nature, Keskkonnateadlikkuse ja Tervise Edendamise klubi lektor-konsultant ning ühiskondlik teadusjuhendaja keskkonnateadlikkuse alal.

Huvitub loodusteaduste filosoofiast ja Vedistlikest tekstidest. Reeda sooviks on kaasa aidata ühiskonna vaimsele arengule, et ca 10-15 aasta pärast oleks meil tervem ja õnnelikum kodanikuühiskond, mille arengut mõjutavad innovatiivse mõtlemisega inimesed, kes on õppinud tundma omi võimeid, omandanud uusi väärtushinnanguid, on kursis teaduse arenguga, oskavad omi võimeid ja teadmisi efektiivselt rakendada, on leidnud vastavalt oma kaasasündinud ja arendatud
võimetele optimaalse rakenduse ühiskonnas.

Rõõmsa kohtumiseni!