Reet Priiman Ph. D õppepäev "Tervise ja loomeaktiivsuse säilitamisest, keskkonnastressorite mõju leevendamisest"
Tegevus » Sündmus
Aeg Koht Võtmeisik PDF
2015 Jaan 31 L 11:00
2015 Jaan 31 L 15:00
Europe/Tallinn
Tunnuspilt

31. jaanuaril kell 11.00 Tartus Vanemuise 48 Reet Priimani õppepäev!

Reet Priiman, PhD jagab meile seekord teadmisi ajust ja teadvusest, seda sellest aspektist, mis aitaks meil olla tegusamad, loovamad, tervemad. Ta teeb seda 2014 – 2015 aastate teadusuuringutele, vedade tarkusele ja nendest tulenevate isiklikele loogilistele järeldustele toetudes. Arutame, kuidas saab kergemini adapteeruda looduse rütmidega, et tasandada mitmeid füüsilisi ja mentaalseid hälbeid, mis tingitud keskkonnast, oma tervise seisunditest, geneetilisest mitmekesisusest jms.

  • Inimtegevus ja keskkonnastressorid. Muutused keskkonnas viimaste aastate uuringutele toetudes. Referatiivne ülevaade.
  • Maa "tuksuv süda."
  • Viimaste aastate uuringud inimvõimetest kaitsta organismi, tugevdada immuunsüsteemi, adaptatsiooni, iseregulatsiooni, jt.
  • Teadmised, motivatsioon, teadvus, alateadvus. Aju funktsioneerimise plastilisus.
  • Mitmeid teaduspõhiseid uuringuid ja näiteid tehislike, looduslike ja sotsiaalsete keskkonnastressorite mõju tunduvast leevendusest toetudes inimese enda motiveeritud tegutsemisele läbi erinevate mentaalsete ja füüsiliste meetodite.
  • Millised need meetodid on, kuidas neid kasutada, mida vaja teada?
  • Õppepäev jätkub praktilise osaga sõnas, pildis, teos, testides.
  • Arutelu, küsimustele vastused, arvamused.

NB! Samaaegselt loenguga viiakse soovijatele läbi MAGNETTUNDLIKKUSE TEST (tasuta).

MAGNETTUNDLIKKUSE TEST - Test selgitab, kas ja kuidas reageerib keha veidi kõrgendatud magnetväljale ning kui palju selliseid magnettundlikke inimesi on. Mõõtmised on katseisikule ohutud.

Magnetväli tekitatakse kunstlikult ning tegemist on väga nõrga alalismagnetväljaga (150uT mikroteslat). Näiteks Maa magnetväli meie laiuskraadil on 51uT ümber. Tekitatav magnetväli on mitu suurusjärku väiksem kui riiklik piirnorm. Testis kasutatava samas suurusjärgus kõrgendatud magnetväljaga võivad inimesed kokku puutuda igapäevaselt, näiteks raudposti kõrval seistes.

Mõõdetakse südamerütmi variaablust, mis on autonoomse närvisüsteemi seisundi indikaator. Hinnatakse, kas anomaalne magnetväli mõjub kehale stressiallikana. Mõõtmine kestab u 10 min, mõnikord ka paar minutit vähem või kauem. Magnetvälja periood, mis on tavaliselt paar minutit, esineb teadmata ajal. Isikulised testitulemused on konfidentsiaalsed ja kellelegi väljapoole uurimisrühma neid ei edastata. Tulemusi kasutatakse statistiliste üldistuste tegemiseks või anonüümsete näidete toomiseks. Võimalik on jätta ka oma e-mail, siis saadetakse isiklikku tagasisidet tulemuste kohta, kui uuring läbi on. Uuringut viib läbi Keskkonnatervise Instituut.

Magnettundlikkuse testi kohta vaata: www.tarmo.koppel.ee. Kes ei soovi loengusse tulla, võib tulla lihtsalt testima oma magnettundlikkust!

Osalustasu: 10€

Palun eelnevalt registreeruda: www.helisevsonum.ee, info@helisevsonum.ee või tel. 5035599

Sarnastel teemadel