Keha energiakriisist, põletikest ja D-vitamiinist
Tegevus » Sündmus
Aeg Koht Võtmeisik PDF
2015 Okt 05 E 18:00
2015 Okt 05 E 20:00
Europe/Tallinn
Tunnuspilt

Loengus Tartu Arengutee Klubis räägib dr Riina Raudsik KEHA ENERGIAKRIISIST kui põletike tekitajast ning D3 vitamiini tähtsusest, tervisespetsialist Vahur Vollmann aga kõneleb JÄMESOOLEST kui tervise alustalast.

Nagu ikka, teeb dr Raudsik juttu keha loomulikust paranemisvõimest. Kuidas hoida keha energeetilist seisundit nii, et haigusi ei tekiks ja immuunsüsteem oleks vankumatu? Millest ikkagi sõltub inimese tervis ja mida näitab sage haigestumine?

Kuidas on põletike teke seotud ainevahetusega, mille käigus keha pidevalt energiat toodab? Kas antibiootikumid on võitluses põletikega tõepoolest asendamatud?

Põletike ravis võib olla suur tähtsus D-vitamiinil. "Eesti päikesevaeses kliimas ja vähese D-vitamiini sisaldusega toidus leiame inimeste veres väga madalad näitajad. Teades, et D-vitamiini sünteesib organism kolesteroolist, teeb murelikuks asjaolu, et meie inimestel pärsitakse nii massiliselt kolesterooli sünteesi ravimitega (statiinid)," on rääkinud dr Raudsik intervjuus Pärnu Postimehele.

Mida laialdasemalt kolesterooli sünteesi pärsitakse, seda rohkem avatakse organismis ust põletikuliste haiguste tekkele. Põletik ei tähenda ainult nohu ja köha, vaid veresoonte sisekesta kahjustust, lihasvalusid, lihas-liigesehaiguste kiiret arengut, diabeedi teket, degeneratiivseid närvihaigusi, mida hakatakse ravima sünteetiliste hormoonidega, sest organismi omakaitse pole enam võimeline seda tegema.

Peale selle kantakse suvel nahale UV-kaitset pakkuvaid kreeme ja nahas pärsitakse omakorda 7-dehüdrokolesteroolist D3-vitamiini süntees.

Teadolevalt on D3-vitamiin tähtsaim aine vähivastases võitluses. D-vitamiin ei kumuleeru ja teda ei leidu depoodena meie kehas, liigne kogus deaktiveeritakse nahas.

Tugeva ja stabiilse tervise tagamisel etendab olulist osa jämesool. Vanaaja tarkpead, joogad, tiibeti ja egiptuse ravitsejad teadsid ammu tõde: kui tahad olla terve, hoia ideaalses korras jämesoolt.

Kuidas? Sellest kõneleb klubiõhtul Vahur Vollmann.