08.02.2016
Nägemine
Väljaanne » Raamat
Tunnuspilt
  • Gunnar Aarma

Aastate jooksul pidas karismaatiline õpetaja ja teadmamees Gunnar Aarma (1916-2001) üle Eestimaa sadu loenguid ning kirjutas 14 raamatut. Ta oli inimene, kelle erudeerituse ja hingetarkuse kaudu said juhatust ja muutusid paremaks paljud inimesed.

Silm on väga tundlik elund. Kõik inimelundid on tihedalt seotud nägemisega. Kui näiteks verevarustuses tekivad häired või on tegemist närvisüsteemi kurnatusega, kui organismis on toimunud tõsisemad funktsionaalsed või orgaanilised muutused, reageerivad sellele kindlasti ka silmad. Näiteks tumedad silmaalused viitavad halvale vereringele või koguni verekoostise muutusele. Paistetanud silmad ja nn kotid silmade all annavad aegsasti märku lähenevatest südame- või neeruvaegustest, kehvveresusest või alatoitlusest.

Nii nagu enamiku elundite haigestumise korral kannatavad silmad, nii kannatab organismi üldseisund nägemishäirete puhul. Arstid väidavad, et pinge silmades tekitab palju tülikaid tervisehäireid, nagu peavalu, iiveldus ja peapööritus. Refraktsioonihälbed ja funktsionaalsed nägemisvaegused on enamikus põhjustatud pingest silmalihastes. See ei tarvitse olla üldse füüsiline pinge, sest ka vaimne pinge põhjustab lühinägelikkust ja kaugelenägevust ning teisi sarnaseid vaegusi.

Kui oleme aru saanud, et psüühika ja nägemine on omavahel tihedas seoses, mõistame, kui oluline on silmade füüsiline ja psüühiline hügieen. Füüsilises hügieenis rakendatakse silmaharjutusi ja psüühilises lõõgastust ja keskendust.

Silmade heaolu oleneb toitumisest, lihastoonusest ja närvide korrasolekust. Kui mõni neist tegureist on puudulik, siis on vähe lootust prillidega nägemist parandada. Sest silmade tervishoid sõltub kogu organismi heaolust.

– August Aarma

Sarnastel teemadel