06.04.2016
Puuvõõrik – heasoovlik parasiit
Artikkel

Aegade jooksul rahvasuus paganliku ja nõidusliku oreooli omandanud ning isegi kuradipeletajaks ja kõikeravijaks nimetatud puuvõõrik
 on poolparasiittaim, mille suurepäraseid raviomadusi alles kaasaajal järk–järgult tundma õpitakse.

Väga harvadel juhtudel on peremeestaime külge kinnitunud puuvõõrikut leitud ka Eestist, kui pigem on selle levialaks Kesk–Euroopa puud: tammed, männid, paplid, lehised ja õunapuud.

Puuvõõriku levitajateks on selle vilju söönud ning seemned läbi seedinud linnud, kes kas nokka puhastades või väljaheite kaudu seemneid puudele edasi külvavad. Mõne aasta jooksul kasvab puu võraokste külge justkui iseseisev, peremeesorganimist sootuks erineva välimusega moodustis – sellel on nahkjad, teravaotsalised lehed ning kimbuks kinnitunud heledad õied, millest hiljem valged marjad kasvavad. Mida suuremaks kasvab puuvõõrik, seda vähem jagub peremeestaimel ressursse tema toitmiseks.

Inimestele seevastu on puuvõõrik nõu ja jõuga abiks erinevate probleemide leevendamisel. Lisaks raviomadustele arvatakse sel olevat abistav toime romantilistele suhete jaoks: näiteks inglased usuvad, et kui kedagi jõulude ajal puuvõõriku all suudelda, toob see head õnne. Puuvõõrik ongi Euroopas levinud jõulukaunistus.

Ravimtaimena kogub puuvõõrik vaatamata selle ümber aset leidnud tulistele vaidlustele üha enam populaarsust – seda kasutatakse vererõhu alandajana, vanematel inimestel esinevate kaebuste leevendajana ning isegi vähiravis.

Puuvõõrik on oskuslikul tarvitamisel üks tõhusamaid ravimtaimi, seda soovitatakse:

  • insuldijärgseks taastumiseks,
  • tõstab madalat ja alandab kõrget vererõhku on rahustava toimega südame puperdamise korral ning tugevdab südame tööd üleüldiselt aitab mitmesuguste südame- ja veresoonkonna hädade vastu hoiab ära või leevendab krambi- ja hüsteeriahoogusid, sealhulgas epilepsiat.
  • soovitatakse tarbida ka neil naistel, kel raskusi viljastumisega Usutakse samuti, et puuvõõrik aeglustab veresoonte lupjumist, alandab halva kolesterooli taset veres.

Naistele toob puuvõõrik leevendust üleminekuajanähtude tekkides: taanduvad peapööritus, kõrvade kohin, veretulv pähe, samuti higistamishood.

Puuvõõriku tarbimisel kaovad ajapikku ärevus, hirmuhood, südamekloppimine, hingeldus. Soovitatakse menstruatsioonihäirete, eriti ohtra igakuise verejooksu korral.

Saksa filosoof Rudolf Steiner avaldas 1920. aastal esmakordselt arvamust puuvõõriku vähivastaste omaduste kohta. Tema hinnangu kohaselt mobiliseerib puuvõõrik organsimi oma varusid kokku võtma. Hilisemas uuringud Saksamaal, Prantsusmaal ja Šveitsis on seda arvamust kinnitanud ning tänaseks on puuvõõriku ekstrakt kasutusel vähiravipreparaatides.

Puuvõõrikust on organismi tugevdajana ja immuunsüsteemi käivitajana abi ka neile, kes juba saavad keemia– või kiiritusravi, ka valusündroomi leevendamiseks võib puuvõõriku poole pöörduda. Puuvõõriku preparaat saadakse selle lehtedest ja noortest okstest.

Kindlasti peab aga järgima pakendil kirjas olevaid juhendeid ja ettekirjutusi doseerimise osas.

Ostke siit puuvõõrik

Sarnastel teemadel