Virgo Mihkelsoo: kuidas aeglustada vananemist?
Tegevus » Sündmus
Aeg Koht Võtmeisik PDF
2016 Aprill 14 N 18:00
2016 Aprill 14 N 20:30
Europe/Tallinn
Tunnuspilt

Teadlasest mahetalunik VIRGO MIHKELSOO peab Tartus Arengutee Klubis loengu põneval teemal: kuidas aeglustada vananemist?

Miks on Hunza jõe orus 2000 meetri kõrgusel merepinnast elava rahva keskmine eluiga 110 -120 aastat? Suvel tarvitavad nad tooreid juurvilju ja puuvilju, talvel on toiduks päikse käes kuivatatud aprikoosid ja idandatud teravili, lambapiimast soolane juust ning veeks on sulavesi mägedest. Nende lähedal elav rahvas peab aga kinni läänelikust eluviisist ja toitumisest ning nende keskmine eluiga on vaid 60 aastat. Miks? Kuuleme loengus!

Teadlased on leidnud, et ka mitmed loomad ja taimed vananevad väga aeglaselt. Näiteks bambus võib elada kuni 120 aastat, kui ei hakka vahepeal õitsema. Ja Grööni vaal võib elada isegi 200aastaseks ning sel liigil ei ole haigusi!

Mihkelsoo jagab soovitusi pika ea saavutamiseks ning tutvustab ka toite-jooke, mis vananemist aeglustavad. Mida rohkem ja paremini inimene täidab pika elu tagamise soovitusi ja tahab kauem elada tervena, seda väiksem on haiguste tekkimise võimalus. Organism tegutseb „jonnipunnina" – saab lahti igast haigusest, isegi kõige raskemast, ja tõuseb püsti – terveneb, teab Mihkelsoo.

Virgo Mihkelsoo küüditati koos vanematega Siberisse. Peterburi tehnikaülikooli lõpetas ta elektrofüüsikuna ja sai sel alal ka tehnikakandidaadi kraadi. Ta on töötanud lasertehnika peakonstruktorina Eesti Teaduste Akadeemia juures ja olnud Tartu Ülikooli laserbioloogia ja -meditsiini labori juhataja. Alates 1993. aastast peab koos kaasaga vanaisa talu sünnikohas Valgamaal, kus on pühendunud tervendamisele tatra- ja meesaaduste abil.

Abikaasa Ljudmilla on sündinud Usbekistanis ja lõpetanud Tartu Ülikooli filoloogina. Tema vanaema aga oli kogenud ravitseja, kes valmistas ravimtaimedest rohtusid.

Sarnastel teemadel